torsdag 19 november 2009

Mat som hjälper..

Det finns massor av livsmedel som kan hjälpa oss att hålla oss friska. I Helena Nybloms bok supermat skriver hon att framtidens läkare kommer mer och mer att ordinera mat och kostvanor istället för medicin. Hon är själv läkare och jobbar på Sahlgrenska.
Visste du att om du tex äter valnötter och andra nötter lite varje dag minskar du (enligt studie) risken att dö i hjärt och kärl sjukdom minskar med 50 %. Det är nåt att tänka på. Nåt som var naturligt för våra förfäder men som vi har glömt bort i dagens välfärds samhälle.
Om han försöker glömma alla bantningsmetoder och bara försöker gå på det som är naturligt, så tror jag att man kommer att hitta en sund livsstil. Självklart måste vi motionera också! Då utlöser vi en massa lyckohormoner som gör oss glada och tillfreds.
Mat som sänker blodsockret är tex:

Är att äta lite omättat fett innan man äter huvudmålet. Tex. mandel, valnötter el. solrosfrön

Havre: det finns en speciell fiber i havren som gör att blodsocker nivån hålls jämnare. Förbättrar kroppens känslighet för insulin. Annars är fibrer över lag det man ska äta för att hålla nivån jämn. tänk bara på att kroppen kommer att behöva mer vatten för att inte bli uttorkad av alla fibrer. 1,5 - 2 liter om man inte tränar så man svettas...för då behövs det mer..:)

Lök: innehåller en svavelhaltig förening som sänker blodsockret genom att minska nedbrytningen av insulin. Och mkt krom, som är en mineral som också hjälper kroppen att inte bli resistent mot insulin. Dessutom sänker krom blodfetterna. Det som sänker kroppens kromhalter är vitt mjöl och socker samt bristen på MOTION!!

Oj jag får nog återkomma....för om jag skriver mer kanske ni slutar läsa.....:)
Ta hand om er!!!!

3 kommentarer:

  1. Nej jag ville läsa mer!;)

    SvaraRadera
  2. Jo jag vill läsa mera..vi har boken hemma fast alltid kul att läsa dina "mat" tips :-)

    Kram Ellis

    SvaraRadera
  3. ha ha va roligt. Ska absolut skriva mer!!

    SvaraRadera