måndag 14 september 2009

Surdeg


Att börja baka med surdeg. (Börja med att inhandla en digital våg.)
Vetesurdeg:
120 g vetemjöl
120 g vatten
Rågsurdeg:
60 g rågmjöl
120 g vatten
använd ekologiskt mjöl. Annat mjöl kan innehålla mjölbehandlingsmedel vilket gör det svårt att få igång en surdeg.
Dag 1 morgon
Blanda mjöl och vatten i en bunke, täck med plastfolie. Låt stå i rumstemp ( ca 21 grader)
Dag 1 kväll
Mata surdegen med 60 g vatten och 60 g mjöl. Rör om låt stå.
Dag 2 morgon
Mata med 60 g vatten o 60 g mjöl. Nu bör din surdeg ha börjat bubbla och leva. Och lukta lite syrligt. Om den gör det flytta över den till en burk med lock. Och ställ i kylen. Om den inte lever, tillsätt en tesked honung och låt den stå framme en dag till.
Dag 3 morgon
Mata med 60 g mjöl och 60 g vatten. rör om och ställ i kylen. Den bör ha en trögflytande konsistens.
Dag 4
Nu är den färdig och baka med. Ska du inte baka på en gång. Låt den stå i kylen och titta till den ett par gånger i veckan. Fyll på med mjöl och vatten minst 2 gånger i veckan. Det kan räcka med lite nytt mjöl för att den ska komma igång igen.
Lycka till!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar