torsdag 30 januari 2014

Kakao

Denna peruanska kakao från criollobönan kännetecknas av en nyanserad syrlighet och är frisk i smaken. Den är perfekt till energigivande smoothies och även till bakverk. 

Raw Kakao

Det råa kakaon har ca 4 ggr mer antioxidanter än sin "vanliga" rostade motsvarighet. Den är full med fytokemikalier och vitaminer och är kraftigt humörhöjande - för mycket rå kakao kan ge glädjefnatt!

Rått kakaopulver, det är bara malda kakaobönor eller?

Kakaopulver är faktiskt inte riktigt samma sak som att mala kakaobönor till ett så fint pulver du bara kan (vi har försökt och det går inte riktigt att få det så tunt). Faktum är att man får kakaopulver genom att extrahera kakaofettet från kakaomassan, torka resten och sedan mala ner detta till ett fint pulver. 

Lite om kakao

Kakaobönorna växer på kakaoträdet (Theobroma Cacao L.) som består av 22 arter och namngavs av Carl von Linné. Trädet växer gärna i skuggan av andra tropiska trädarter och direkt på dess stam och på större grenar sitter blommor, som sedan bildar frukter. 

Frukternas kärnor utgörs av kakaobönorna och varje träd levererar 20-30 frukter per år. Kakaobönorna består till 54% fett (kakaosmör), 11,5% proteiner, 9% cellulosa, 7,5% stärkelse och en mindre del garvämnen och vatten. 

Kakao har en positiv inverkan på våra sinnen och den får oss att känna oss lugna, lyckliga och harmoniska. Men kakao är inte bara njutning utan den för med sig en rad hälsoeffekter också. Den ska minska risken för cancer, hjärtsjukdom och stroke eftersom den innehåller en flavovoid: epicatechin. Det är något som ofta avlägsnas vid chokladframställning på grund av dess bittra smak, men i kakao i ren form finns det fortfarande kvar. Sedan försvinner en hel del av näringsämnen i kakao när det görs choklad av den eftersom den hettas upp och socker tillsätts. 

Kakaopulver innehåller även en omega 9 fettsyra som har visat sig öka nivåerna av det goda kolesterolet. Även insulinkänsligheten ökar och kakao anses skydda mot diabetes och hyopglykemi. 

Man kan självklart använda "vanlig" kakao också. Den råa är ju dyrare. Men när jag använder den till mellis eller liknande är det ju så små mängder så då kör jag rå. 
Vanlig kakao är ju bra till bakning. :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar