söndag 23 september 2012

Kost vid cancer

Köpt lite nya böcker. Chockande va?
Bl. a Egenvård av Dr Karl-Otto Aly och Dr Bertil Dahlgren.

Ska försöka skriva lite om rekommenderad kost vid cancer sjuka.
Det är väldigt exakt allting.

Laktovegetarisk kost är att föredra under pågående behandling. För att inte belasta organen för mkt, speciellt levern.

Proteinet bör främst komma ifrån syrade mjölkprodukter. Te.x filmjölk, yoghurt, kefir, kesella, keso, kvarg.
Ev. Måttligt med ägg,fiskprotein och Sojaprotein. Man bör vara försiktigt med animaliskt protein på grund av att förruttnelseprocessen blir för stor och belastar kroppen negativt.
Helst ingen sötmjölk eller hårdost.
Andra bra protein källor är: ärtor, bönor, nötter, gröna grönsaker, potatis och säd. Särskilt rekommenderas groddar som alfalfa, krasse, groddat vete och mungbönor. (Väldigt lätt att grodda hemma)
Ca 0,8- 1 gram protein per dag och kilo kroppsvikt.

Kolhydrater. Bör undvika helt: vitt socker, vitt mjöl, vitt bröd, corn flakes, vitt ris, mannagryn, chips, godis och druvsocker. Saft och sylt.
Fullkorns produkter är att rekommendera. Müsli, fullkornsbröd, hårt bröd, rågröt.

Alla grönsaker, ekologiska.
Färsk frukt, dock ej vindruvor som innehåller för mycket druvsocker.

Färskpressade juicer. Gärna av biologisk kvalité.
Grönsaks juice. Absolut bäst är rödbetsjuice, morot, vetegräs, maskros eller nässel. Bör drickas dagligen.
Linfröavkok och grönsaksavkok.

Max upp till 10 gram fruktsocker per dag. Och Max 10 gram honung per dag.

Fett: dieten bör vara relativt fettsnål. Eftersom hög fettkonsumtion misstänks bidra till flera cancertyper.

Animaliska fetter används sparsamt, smör och bregott i små mängder. Ca 20 gr per dag.
Lämpligast är kallpressade oraffinerade växtoljor. Främst rapsolja, linfröoljs, olivolja och vetegroddolja. Dessa är rika på fleromättade fettsyror som aktiverar cellandningen. Fetterna ska inte upphettas utan tillsättas när maten är fördiglagad. För att kunna tas upp av kroppen.
Man bör inte använda margarin, dessa innehåller härdat fett och transfettsyror.

All stekt mat är olämplig. Det bildas cancerogena substanser när man steker.

Ska läsa lite till. Återkommer

2 kommentarer:

  1. Hmm och jag som lämnade av en påse godis igår...,men är det där inte mest för att inte få cancer eller få återfall. Svårt annars att få tillräckligt med energi för att jobba jag äter ju ung sådär och kan då ibland känna mig ganska matt ?

    SvaraRadera
  2. Det låter mycket som en Diet typ LCHF eller GI.

    Det som jag ser att jag gör fel är givetvis allt vitt socker i första hand.
    Men när man mår dåligt så smakar inte allt som det ska heller.
    Man får en metalisk smak i munnen och det som smakade gott förut smakar inte alls bra nu.

    Dvs jag bara älskar mjölk!, jag kan dricka hur mycket som helst (vilket jag inte gjort tidigare).
    Dessutom så har jag kärlek för kanelbullar,GLASS!,Godis , och faktiskt frukt ;).

    Så det är lite och tänka om på det du skriver.

    SvaraRadera