måndag 1 februari 2010

Bröd

Batteriet i kameran tog slut, så bilder kommer senare...

Går dagens bak blev helt ok. Nu vankas det maltbröd från Helens bok och honungsbröd från Martins.
Tycker nog att honungsbrödet kan vara bra att börja med. Har testat flera recept med honung och många kräver jäs korgar för att degen är så lös. Men Martins recept håller formen bra. Tycker man att det tappar formen så kan man mjöla en bakduk och lägga runt som stadga...

Honungsbröd:
Dag 1 kväll:

100 gr rågsurdeg
300 gr ljummet vatten
50 gr rågmjöl
150 gr rågsikt (oblandad)

Blanda ihop i en bunke, täck med plastfolie låt stå över natten i rumstemp, ca 22 grader


Dag 2 morgon

Surdegen från dag 1
60 gr honung
325 gr vatten
500 gr vetemjöl med hög proteinhalt
300 gr rågsikt
20 gr eller lite mindre havssalt

kör i degblandare i 4 min utan salt, tillsätt salt kör 2 min till.
Täck bunke och vila tills dubbel storlek, ca 3-5 tim
Forma till bröd, vik in kanterna ett par gånger för att spänna degen.
Lägg på plåt el. jäskorg, i ca 1,5 tim.
Sätt ugnen på 275 gr i god tid, den ska bli så het den kan bli...
Sätt in en oöm tom plåt längst ner i ugnen.
Sätt in bröden mitt i ugnen, kasta i en kopp kallt vatten på den tomma plåten stäng genast och sänk värmen till 250 gr. Efter 15 min sänker du till 200 gr och öppnar luckan för att släppa ut ev ånga. När bröden varit inne totalt i 30-35 min är det klart.
Det går bra att avända "vanliga brödformar" om man vill vara säker på att bröden håller formen.


Jag använder Labans mjöl. Super bra kvalite! Vetemjöl med hög protein halt är Manitoba Cream. Ica i Klinte har tagit hem det. Jag har även bett Atterdags att ta hem det. Det är lite dyrare men fantastiskt resultat blir det. Och lägger man ner så mkt tid så är det roligare att använda bra grejjor...:) Får man inte tag i Manitoba går det bra med vetemjöl special. Men använd gärna ekologiskt mjöl till surdegen, annars får den ingen fart. Vanlig mjöl är ofta kemiskt behandlat för att vara motstånds kraftigt och hållbart. Jag förvarar mitt mjöl i en back med lock i garaget. Jag hade det inne förrut men fick små äckliga kryp i. Dom trivs i eko. mjöl och värme...

Lycka till!!!!

7 kommentarer:

  1. Men jag behöver till att baka bröd ju..
    Jag gjorde ordning en surdeg..ställde den under våran värme fläkt en stund och glömde bort den och dagen efter hade allt torkat i stort sett..där slutade min motivation till baket för denna gång..
    (Vi har så himla kallt här hemma)
    Så utan min surdeg kan jag ju inte baka :-(

    SvaraRadera
  2. ja visst är det så. Jag brukar sätta två olika fördeg på söndag kväll för jag är ju ledig på måndagar.Ja surdeg behöver man ju...men du kan ju sätta en starter med jäst dagen innan. Vi fick väl ett recept av Thomas med fördeg utan surdeg??
    Såg idag att Maxi säljer Manitoba också!

    SvaraRadera
  3. Jag köper från saltå kvarn är det inget bra mjöl eller sämre än det andra??

    SvaraRadera
  4. Saltå kvarn är jättebra! Men dom har inget vetemjöl med extra protein...

    SvaraRadera
  5. Rågsurdeg??? Alltså måste man ha detta för att sätta sin "fördeg"?

    Jag har någonstans läst att man ska blanda mjöl+vatten och låta stå i ett dygn, är det det som menas med rågsurdeg eller?

    /Anne

    SvaraRadera
  6. Anne: Ja till detta recept behöver man rågsurdeg. Men det går att sätta en fördeg med mjöl och vatten dagen innan, men då brukar jag ha i färdig surdeg också....jag har gjort ett inlägg tidigare om hur man gör en surdeg. Men testa och gör en fördeg på mjöl o vatten och lite jäst,kanske 10gr, dagen innan och så har du i resterande av paketet jäst på bakdagen. Det borde funka. Jag brukar byta ut ett paket jäst mot ca 100gr surdeg, ca 1dl...
    Lycka till!!

    SvaraRadera