tisdag 8 april 2014

Regn


Fy vilket väder..:(
Skulle träna på att samla galoppen idag.. Eller hur.. Blev en sväng i skogen på en tjej som gick snett hela vägen för att det spöregnade.. Jag blev blöt ända in till underkläderna..:(
Inte alltid så härligt att rida..:-)

Så jag hämtade barnen och åkte hem tände en brasa och fixade mellis.. Mycket mysigare! 
Havrepannkakor är perfekt mellis eller frukost. 
Recept Till en frukost eller två mellis, ( för en vuxen) 

1 dl havregryn
3 ägg
1 dl mjölk av valfri sort
Lite salt
3 dl hallon eller andra bär

Mixa havregrynen till fint mjöl. Blanda alltihop och stek ( i kokosfett eller rapsolja). Ta ev i halva ransonen med bär och mixa ihop med smeten. 

Betaglukan är en typ av löslig kostfiber som finns naturligt i alla de svenska sädesslagen. Den högsta koncentrationen av betaglukan återfinns i havre. Den lösliga betaglukanen sänker kolesterolvärdet i blodet och minskar blodsockersvaret efter maten genom att bilda en sorts gel. Gelen fångar i sin tur upp gallsyra och för den med sig ut i avföringen utan att låta den bli återupptagen i tunntarmen. Då måste ny gallsyra bildas, vilket sker genom att kroppen omvandlar befintligt kolesterol till gallsyra. På detta vis minskas kolesterolet i kroppen.

Havre har andra positiva hälsoeffekter. Betaglukan minskar inte bara kolesterolvärdet utan påverkar även tarmens mikroflora samt minskar problem med förstoppning. Gelen som betaglukanet bildar fungerar som en barriär som gör att nedbrytning och absorption av andra näringsämnen i tarmen tar längre tid. Kostfiber från exempelvis havre gör även att magsäckstömningen och upptaget av glukos fördröjs. Det ger en förlängd mättnadskänsla.
6 kommentarer:

 1. Låter jättegott och nyttigt men för oss som är rädda att gå upp i vikt är det lite väl mycket kalorier , i alla fall som mellis ( 500 om jag räknat rätt) har du ett lite kalorisnålare förslag ? :)

  SvaraRadera
 2. Det blir ca 400 kcal och det är en normal frukost tom åt det mindre hållet, beroende på hur resten av dagen ser ut så klart. Och delat på två mellis blir det ju 200 vilket är ok

  SvaraRadera
 3. Men jag kan lägga upp fler recept. Vilka stl kör du Marita?

  SvaraRadera
 4. Jag menar vilken storlek/ kcal mängd per mål kör du?

  SvaraRadera
 5. ahaa, :) jag vill ligga under 1500 per dag och sedan har jag ju testat lite sån periodisk fasta nu två dagar i veckan och då ska man ju vara under 500 per dag.

  SvaraRadera