onsdag 19 juni 2013

Te

När man producerar vitt te bearbetas tebladen mycket lite och de tillåts inte att oxidera. Tebladen torkas på en relativt låg temperatur efter att de har plockats, men de hettas inte upp som grönt te och därför kan tebladen bli lätt oxiderade.

Till skillnad från annat te går inte det vita teet igenom några ytterligare produktionssteg som rullning, oxidering eller upphettning. När inte tebladen bearbetas behåller de sin ursprungliga form och mycket av de nyttiga ämnen som naturligt finns i bladen. Det vita teet innehåller därför mer antioxidanter och andra näringsämnen än andra teer. Det har också en mycket mild och delikat smak.

En amerikansk studie har visat att vitt te också har effekt mot infektioner, bakterier och virus. Det är en bra idé att ta en kanna vitt te om du har drabbats av förkylningar eller magvirus.
Vitt te utmärker sig för att vara ännu mer effektivt vid förebyggande av cancer än svart och grönt te. 
I Kina använder man det vita teet för att sänka kroppstemperaturen om man till exempel har feber.

Lapacho te:
Träden har sin härkomst från den Sydamerikanska djungeln, och man tror att bruket av Lapacho går så långt tillbaka som till Inka indianerna, därav kallas teet även för Inka te. 
Lapacho är en populär ört och ger ett relativt välsmakande te. Lapacho te har uppmärksammats i medicinska samband, och teet tillskrivs ofta en mängd hälsoegenskaper. Teet används ofta av människor då teet är känt i samband med motverkan av cancertumörer, men tillskrivs även en mängd andra hälsoegenskaper såsom antiinflammatoriskt, anti- svamp och även som anti- viralt. En mängd böcker har skrivits enbart om Lapacho. 

Den komponent som främst sätts i samband med de påstådda hälsoegenskaperna är Lapachol, men Lapacho teet innehåller en mängd samverkande komponenter. En mängd forskning om Lapacho och Lapachol har bedrivits, och en viss del forskning påvisar positiva effekter mot cancer. Börjar varje dag med en stor kopp te. 
Gott för kropp och själ. 
Men det tar ett tag att vänja sig vid " riktig" tesmak. Det är ju långt ifrån Lipton..:-)

4 kommentarer:

 1. Finns det något gott vitt te som du kan rekommendera , och finns typ på Ica ?? /Micke

  SvaraRadera
 2. Nej tror tyvärr inte de..:( men jag kan beställa till dig också nästa gång jag beställer?!

  SvaraRadera
 3. Jag som älskar vitt the , vilken tur för mig :)

  SvaraRadera
 4. Jag som älskar vitt the , vilken tur för mig :)

  SvaraRadera