Vitlök har odlats i mer än 5000 år. Man använde vitlök till att bota förkylningar och influensa, precis som idag..:)
Vitlök innehåller ett ämne som heter allicin som frigörs när färsk vitlök skärs eller krossas. Detta ämne är inte bara effektivt mot förkylningar utan även sänka insulinvärdet, och sänka kolesterol, hålla fett borta från blodkärlen, vilket ger mindre risk för stroke och hjärtinfarkt. Och motverka inflammation.
Svavelföreningarna i vitlök skyddar kroppen mot cancerbildande ämnen.
Näringsämnen: B1, B6, B3, B5, c-vit, kalcium, koppar, järn, mangan, fosfor, kalium, selen
Hmmm, så detta betyder att kokt vitlök inte har samma nyttiga egenskaper efetrsom den ska skäras färsk ?
SvaraRaderaDen här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRaderaHittade även det här:
SvaraRaderaHur mycket vitlök måste man då äta för att få ta del av de positiva effekterna? Genom att sammanställa diverse kliniska studier har följande ungefärliga doser tagits fram:
För blodtryckssänkning bör man äta drygt 2 gram färsk vitlök om dagen, vilket motsvarar en mindre klyfta.
Samma mängd fungerar för att hålla kolesterolbalansen i ordning och minska risken för åderförkalkning.
För smärtlindring krävs det mer, 2-4 g torkat vitlökspulver om dagen eller två stora färska klyftor. Tar du denna mängd tre gånger om dagen har du även möjlighet att lindra infektioner i luftvägarna.
Källa:
http://www.netdoktor.se/naturmedicin/?_PageId=413
var rätt mycket matnyttig information :)
det är bara det otrevliga att man kan inte äte den färsk då luktar man so illa att ingen vill vara i närheten av en
SvaraRadera