Ingredienser
- 500 g vitkål
- 500 g morot
- 100 g palsternacka
- 500 g kålrot
- 1 gul lök
- 1 msk jodfritt salt
- 1 tsk senapsfrön
- 500 g vitkål
- 500 g morot
- 100 g palsternacka
- 500 g kålrot
- 1 gul lök
- 1 msk jodfritt salt
- 1 tsk senapsfrön
Så här gör du
Close
Detta recept är gjort för 15 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.
Detta är ett recept från Buffé nr 8 2013
- Riv vitkålen fint i en matberedare, hyvla med osthyvel eller skär i strimlor med kniv.
- Skala och grovriv morot och palsternacka. Skala och finnriv kålroten. Skala halvera och skär öken i tunna klyftor.
- Blanda grönsakerna med saltet i en stor bunke. Låt bunken stå i rumstemperaturen stund, då gör saltet förarbetet med att dra ut vätskan.
- Massera med händerna eller stöt så att grönsakerna släpper ordentligt med vätska. Det är viktigt att de blir riktigt mjuka och saftiga.
- Smaksätt med senapsfrön. Pressa ner blandningen i en glasburk med en träslev eller med knytnäven. Undvik hålrum.
- Se till att innehållet blir täckt av vätska. Lämna 2 cm med luft upp till kanten för att förhindra att det svämmar över när grönsakerna börjar fermentera.
- Stäng burken och ställ den på en bricka. Förvara mörkt i rumstemperatur. En upp och nedvänd papperskasse som sätts över fungerar bra.
- Öppna burken 1-2 gånger per dag för att lätta på trycket, samtidigt håller du koll på jäsningsprocessen Det bör börja bubbla i burken efter 1–2 dagar. När det inte längre pyser vid öppningen har syrningsprocessen lugnat sig och burken behöver inte längre öppnas.
- Fyll på med saltvatten (1 msk salt/liter vatten) om vätskenivån sjunker.
- Redan efter ett par dagar har du lätt syrade grönsaker, fulla med nyttiga bakterier.
- Hur länge du vill låta grönsakerna stå är en smaksak, men en bra tid att börja med är 1-2 veckor i rumstemperatur. Ställ dem därefter i kylskåp. Där håller de i oöppnad burk i flera månader. Smaken blir bara bättre ju längre den står. En öppnad burk håller i minst 1 månad.
Tänkte göra detta recept fast ett med vitkål och ett med morot, palsternacka och kålrot.Mjölksyrade grönsaker är väldigt hälsosamma och bra för magen.
Detta recept är gjort för 15 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.
Detta är ett recept från Buffé nr 8 2013
- Riv vitkålen fint i en matberedare, hyvla med osthyvel eller skär i strimlor med kniv.
- Skala och grovriv morot och palsternacka. Skala och finnriv kålroten. Skala halvera och skär öken i tunna klyftor.
- Blanda grönsakerna med saltet i en stor bunke. Låt bunken stå i rumstemperaturen stund, då gör saltet förarbetet med att dra ut vätskan.
- Massera med händerna eller stöt så att grönsakerna släpper ordentligt med vätska. Det är viktigt att de blir riktigt mjuka och saftiga.
- Smaksätt med senapsfrön. Pressa ner blandningen i en glasburk med en träslev eller med knytnäven. Undvik hålrum.
- Se till att innehållet blir täckt av vätska. Lämna 2 cm med luft upp till kanten för att förhindra att det svämmar över när grönsakerna börjar fermentera.
- Stäng burken och ställ den på en bricka. Förvara mörkt i rumstemperatur. En upp och nedvänd papperskasse som sätts över fungerar bra.
- Öppna burken 1-2 gånger per dag för att lätta på trycket, samtidigt håller du koll på jäsningsprocessen Det bör börja bubbla i burken efter 1–2 dagar. När det inte längre pyser vid öppningen har syrningsprocessen lugnat sig och burken behöver inte längre öppnas.
- Fyll på med saltvatten (1 msk salt/liter vatten) om vätskenivån sjunker.
- Redan efter ett par dagar har du lätt syrade grönsaker, fulla med nyttiga bakterier.
- Hur länge du vill låta grönsakerna stå är en smaksak, men en bra tid att börja med är 1-2 veckor i rumstemperatur. Ställ dem därefter i kylskåp. Där håller de i oöppnad burk i flera månader. Smaken blir bara bättre ju längre den står. En öppnad burk håller i minst 1 månad.
Tänkte göra detta recept fast ett med vitkål och ett med morot, palsternacka och kålrot.
Mjölksyrade grönsaker är väldigt hälsosamma och bra för magen.
Bra att veta när du ändrar antalet portioner
Detta recept är gjort för 15 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta
Finns de någon anledning till mjölksyrade grönsaker??
SvaraRaderaJa absolut! Återkommer:-)
SvaraRaderaFinns i handeln har köpt dom i flera år Gerti
SvaraRadera